M Japońskim

Encyklopedia PWN

tofu, dofu, doufu,
tradycyjny preparat białka sojowego, rodzaj sprasowanego twarogu, otrzymywany z mleka sojowego, powszechnie używany w kuchni japońskiej i chiń., także w innych krajach Dalekiego Wschodu, jako składnik wielu potraw, m.in. z warzyw, grzybów, krabów, jajek;
Tokugawa
[tokugaua],
ród wojowników japońskich, którego przedstawiciele, jako shōgunowie, stali na czele rządów wojsk. (bakufu) w okresie Edo (1603–1868);
Tokugawa
[tokugaua]
Yoshinobu, książę, ur. 1837, Edo, zm. 22 XI 1913, Shizuoka,
japoński wojownik, ostatni (15.) shōgun z rodu Tokugawa;
Tokutomi Roka, właśc. Tokutomi Kenjirō, ur. 25 X 1868, prefektura Kumamoto, zm. 18 IX 1927, Ikaho (prefektura Gumma),
pisarz japoński;
Tomonaga Shin’ichirō, ur. 31 III 1906, Kioto, zm. 8 VII 1979, Tokio,
fizyk japoński;
Tonegawa
[tonegaua]
Susumu, ur. 6 VIII 1939, Nagoja,
japoński immunolog, biolog molekularny;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia